Ystadrevyns ambassadörer 2019-2020
Återigen kan vi med stolthet presentera Ystadrevyns ambassadörer


Anna-Lena_Bergelin_2004-03-20_001jpg

Anna Lena Brundin-Bergelin

Anna-Lena, en av vår tids mest folkära komiker och med en gedigen karriär.

Ystadrevyn välkomnar Anna Lena som en av 2019-2020 års ambassadörer och kan stolt konstatera att hon är en av Sveriges bästa komiker. Men..Det startade lite trögt......

- Jag Anna Lena Therése föddes på Lunds BB den 12 april 1959 och höll flabben, sade inte ett ord ända tills jag som tvååring sa: Kan jag få en apelsin?

Ja, allt sedan dess så har nog "flabben" gått både varm och hes.

Anna Lena upptäckte sin egen talang som nio-åring då hon var en av de flitigaste medverkande på roliga timmen. Utklädd till kines fick hon sina klasskamrater att brista ut i skratt. I början av hennes karriär, gick det som för de flesta både upp och ner. Motgångar byttes mot framgångar. 1979 blev året då hon skrev sin första solopjäs " Matilda på prov". Premiären stod på Lilla Teatern i Lund. Samtidigt bildade hon också "Lunds frivilliga teatersällskap" tillsammans med Lill-Marit Bugge som tidigare hade uppmuntrat hennes karriär.

Efter ett par år i Tyskland så dök Sveriges Television upp och ville göra ett reportage om tysk undergroundkultur och detta blev startskottet för den svenska publiken.

Edter åren utomlands så har Anna Lena hunnit med att vara programledare för "Daily Life", varit ena halvan av Nancy& Carina, gjort en Edit Piaff platta på skångka samt en tangoplatta som blev inspelad i Buenos Aires.

Efter detta har vi sett Anna Lena i "Barbarella Live", "Gerry Perssons show", "Brundins blandning" och mycket mer.
Hennes fortsatta karriär har inneburit en rad saarbeten med Özz Nujen, Måns Möller och Patrik Larsson och har resulterat i turnéer runt om i Sverige. Numera rullar det på med ståuppshower, konserter och föreställningar som förenar romantik och humor. Dessutom sjunger Anna Lena jazz på skånska.

VÄLKOMMEN SOM AMBASSADÖR FÖR YSTADREVYN
thjpg
Jan Sigurd
När jag var nyfödd brukade min pappa kombinera barnpassning med matinéfilm. Han rullade in barnvagnen i salongen och slog sig ned bredvid i biomörkret. På det viset kom Bröderna Marx in i mitt liv. Jag kan ännu minnas ljudet av Grouchos smattrande röst. Chickos snubblande pianolöpningar och Harpos svävande harpklanger. och skratten som kom att förknippas med den varma känslan av att vara i pappas och brödernas omsorg. Jag sov gott där.

Orden är Jan Sigurds egna och han beskriver med kärlek sin relation både till sina föräldrar och tidigare generationer...Han fortsätter

- På Telefunkens rullbandspelare hemma hade vi inspelningar från radion med Mose Allisons sånger till ackompanjemang av hans bluesiga pianojazz. Det fanns instrument i hörnen och mina föräldrar spelade och diskuterade ivrigt Bach Ravel, Ellington och Thelonius Monk. Deras intresse för musik och språk har tidigt ingraverats i mitt DNA.

Jan föddes i Lund 1955. Hans farfar hette Sigurd Sigurd, en man som hade många strängar på sin lyra och odlade olika kvaliteter. Han hade en glupsk nyfikenhet på livet, vilket även Jan har ärvt. Jans pappa uppmuntrade honom alltid att söka nya vägar i livet, medan mamman var språkläraren med passion för litteraturen. Två kontraster kan tyckas, men Jan har burit med sig barndomen som bestod av uppsluppna röster, teoribeströdd argumentering, egensinniga idiotförklaringar, historier, humor, skratt och musik.

Han startade sin skådespelarbana vid Lilla Teatern i Lund och fick sedermera kontakt med radion där han var med i såväl barnradio till radioteatern. Ja´n Sigurd har under årens lopp skrivit ett stort antal böcker och driver tillsammans med Anna Lena Brundin-Bergelin även ett eget bokförlag ( ESPRI)

Någon gång i maj 1988 går Jan Sigurd, Jonas Hallberg och Lasse Strömstedt helt oannonserat, upp inför en mycket häpen publik. Det blir jubel och stormande applåder. Ingen vet riktigt vad det är - här sitter man på en krog och har trevligt, dricker öl och äter gott och så plötsligt kommer det fram någon och börjar snacka om sig själv, om korkade företeelser i samhället och snackar med publiken - man vet inte riktigt vad det är, men det är bra!

Ja så började det. Men det är inte hela sanningen.


1989 gjorde Jan slag i saken och satte ihop sin egen "Sigges sit down-comedian show". Den spelades runt om i landet och bestod av stå-upp texter varvat med pianomusik - exekverad av Karin Turesson.
Det var en oerhörd glädje att möta folk på sin egen dialekt, med sina egna funderingar. Att för första gången  "spela teater" på scen utan teaterns rikssvenska idiom. Jan älskade det och föreställningen gick sedermera även på TV.
Idag skriver Jan Sigurd texter till revyer, håller föredrag och tillsammans med Anna Lena Brundin-Bergelin även föreställningar med samhällsengagerade inslag. Dessutom är han nu även en av Ystadrevyns ambassadörer 2019-2020Ystadrevyns ambassadörer 2018-2019

Vi är glada att inför 2018-2019 kunna presentera våra ambassadörer

marianne_morckjpg

Marianne Mörck
Sångerska, skådespelare, komedienne, regissör, en stor yrkesmänniska och lika stor personlighet som blivit synonym med Malmö opera. Här har hon genom åren gjort många stora roller som Eliza i My fair lady, Sally Bowles i Cabaret, Maria i Sound of Music och titelrollen i Carmen för att nämna några. Hon har regisserat uppsättningar på Malmö Opera, Drottningholmsteatern, Göteborgsoperan, Norrlandsoperan, Stockholms stadsteater, Savonlinna Operafestival samt i Estaland och Sydkorea. På film och TV har hon medverkat i en mängd filmer, bl a som växeltelefonisten Ebba i ett 25-tal Vallander-filmer och nu senaste åren som "Bigge" i kritikerrosade TV-serien "Bonusfamiljen.  Vi såg henne senast i TV programmet "Stjärnorna på Slottet" Marianne är flerfaldigt prisbelönad, bl a med Thaliapriset, Guldmasken, Malmö stads Kulturpris, Årets skåning, Sydsvenskans kulturpris och Litteris et Artibus. På Malmö Opera gjorde hon senast rollen som mormodern i Billy Elliot. I Kinky Boots gestaltar hon Trisch. 
För Evenemang Ystad är Marianne Mörck en kär vän som uppträtt bl a i Norra Promenadens Allsångskvällar tillsammans med Lars-Åke Kristensson. Betrice Jrs 2jpg
Fotograf: Isabell Wedin

Beatrice Järås
Skådespelare/Musikalartist. Född och uppvuxen i Stockholm.

Hon kom tidigt i kontakt med balettens värld via sin kamrat Jessica Iwanson (senare berömd koreograf) och började redan vid tre års ålder i balettskola. Efter detta följde utbildning från nio års ålder som elev vid Operans balettskola där hon medverkade i många klassiska uppsättningar, som Svansjön, Giselle, Nötknäpparen osv. tills en skada satte stopp för en vidare balettkarriär. Hon arbetade tidvis som mannekäng/modell men fortsatte dock att dansa och var med i dansgruppen Berns Barn. Samtidigt fick hon en del filmroller bl. a huvudrollen i Jan Halldoffs  Bröllopet ( 1973) och kom även att att bli engagerad i flera olika musikaluppsättningar. Bl a var hon med i den uppmärksammade uppsättningen av Godspell 1973. Komedi och musikaluppsättningar följde sedan i en lång rad under 70, 80 och 90-talet på Stockholms privatteatrar i föreställningar som t ex Arsenik och gamla spetsar, SKÅL, Omaka par och i Les Miserables där hon gjorde succé som värdshusvärdinnan Mme. Thenardier. På Riksteatern har man bl a sett henne i Trettondagsafton och Sommarnattens leende. Vidare har hon gjort huvudroller i musikalerna, Spindelkvinnans kyss, Mannen från La Mancha och CanCan.

Revy har också varit en del av Beatrices yrkesliv. Den första riktiga var Kardemumma-revyn på Folkan i Stockholm. Senare har hon medverkat tre gånger i Arlövsrevyn och ävenså i Tommarpsrevyn på Österlen. Krogshower med Björn Skifs står också på menyn. En liten show som ligger henne varmt om hjärtat är den, tillsammans med Monica Forsberg egna uppsättningen "Rynkkräm och hundra par skor" som spelats över hela landet samt monologen "Hustrur vid Havet" av Henrik Valentin

Till hösten 2018 är hon aktuell i pjäsen Kärleksbrev på Nöjesteatern i Malmö

För en större publik är hon bekant som överklasskvinnan Charlotte Gripenhjelm i TV-serien Nya Tider (1999-2001). Men kanske mer som Lottas mamma i Astrid Lindgrens "Lotta på Bråkmakaregatan"

Hon är gift sedan 1979 med musikern Nils LandgrenYstadrevyns ambassadörer 2017-2018

Vi är glada att kunna presentera våra ambassadörer 2017-2018

ingvaranderssonjpg
Ingvar Andersson
Skådespelare ( filmroller från 1976 ) ,revyartist. Född John Ingvar Andersson i Lund.  

Han växte upp i Malmö i stadsdelen Kirseberg och hade som ung drömmar om att bli en klassiskt skolad aktör och började vid studioteatern på 1950-talet men efterhand upptäckte han att han hellre passade för komiska genrer och revy. Han genomgick den av ABF och Malmö stads ungdomsstyrelse bedrivna Thespis teaterskola 1961-1963 efter att tidigare ha gjort debut i Amatörparaden 1957 i Malm i tidningen Arbetets regi. Vid sidan av detta arbetade han i olika yrken som sjöman, lagerarbetare, bokhandelsbiträde och redaktionsvaktmästare. Han började spela revy hos Kristianstads revykung Einar Larsson i nyårsrevyn 1965 "Sjå på Stad´n" och under ytterligare fem års tid innan han kom att efterträda denne som revymakare i Kristianstad 1970 med nyårsrevyn "Spextakel" och har sedan dess fortsatt denna tradition.

Andersson var även ansvarig för sommarverksamheten vid Pildammsteatern i Malmö 1973-1992 och har dessutom spelat vid Malmö Stadsteater. Han betecknas som något av Nils Ahlroths kronprins och ser på s k buskis som en humor med värme och som en nödvändig terapi för människor. Som TV och filmaktör är han lågmäld, lyhörd och känslig, kanske mest känd som ovanligt human kapten i Lasse Åbergs "Repmånad" (1979) som saktmodig skånsk poliskommissarie i Sjöwall-Wahlöö filmatiseringarna Polis, polis, potatismos ( 1994) och Roseanna ( 1994) eller som journalisten Olle Blom i TV-serien med samma namn (1977) Han är far till musikalartisten och skådespelaren Andreas Andersson


mikaelneumannjpg
Mikael Neumann,
sångare, kompositör, textförfattare till såväl musik som revysketcher. Född i Köpenhamn.

2003 kom han ut med CD n "Sånger om Näset". Den byggde helt och hållet på material som skrivits och komponerats av kulturpersonligheter som bott och verkat på Falsterbonäset. CD n blev en stor succé och trycktes i treupplagor. Sedan dess har han gjort en rad olika CD med visor, swing, country samt seriös gitarrmusik. I samtliga produktioner har han haft sin son Tobias med och som till stor del varit gitarrist och arrangör men även som inspelningstekniker.

I mer än tjugo år har han framträtt med sin syster Ulla och sin far Ulrik. Ulrik Neuman lär ha sagt följande: Att få arbeta med sina barn är det största man som far kan uppleva. Denna tradition har Mikael fört vidare genom sina egna barn.

Efter succén med CD n "Sånger från Näset" lovade han sig själv att aldrig göra en uppföljare, men när hans son Tobias förra året sa
- Borde vi inte göra en ny CD med sånger från Näset ?, väcktes lusten igen. Det fanns ju trots allt väldigt många ämnen och mycket fint material kvar att ta tag i. Så Mikael satte igång att samla andras och eget material som kändes rätt. CD kom ut 2017, just i år då Mikael och hans familjs familjebostad i Ljunghusen fyller 100 år.